Minden, amit tudni akartál a porszívózásról

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2013.12.10. 18.42 | Módosítva : 2013.12.10. 19.45

Mikor, hogyan, mennyi ideig és milyen gyakran – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a valaha volt legátfogóbb felmérés a porszívózásról. Dél-Koreában naponta többször, Kínában este, Norvégiában akár éjszaka is – így porszívózott a világ 2013-ban.  

Az Electrolux 23 országban 28 ezer embert kérdezett meg porszívózási szokásairól. Gondoltad volna, hogy a Dél-Koreában porszívóznak a legtöbbet, hogy Kínában a legkésőbb és Brazíliában a legtovább?

Az Electrolux Nemzetközi Porszívózási Kutatás 2013 felmérésében a világ 23 országában kérdezett rá a porszívózási szokásokra. Argentína, Ausztrália, Brazília, Chile, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Japán, Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Mexikó, Németország, Norvégia, Oroszország, Portugália, Svédország, Thaiföld, Törökország és az USA 28 000 válaszadója töltötte ki az online kérdőívet.  

A reprezentatív mintán igazán meglepő és érdekes szokásokat tudhatunk meg a porszívózás világából. A vizsgálatból kiderül, hogy a heti rendszerességű és nem túl hosszú ideig tartó porszívózás az általános. Míg a 28 000 megkérdezett alig 3 %-a porszívóz naponta többször, 13 %-a pedig csak naponta egyszer, addig a dél-koreaiak 29  %-a legalább egyszer, 11 %-a egy nap akár többször is összeszívja a port otthonában.

Azt, hogy mennyire nem szánunk sok időt a porszívózásra, jól mutatja a porszívózásra fordított idő is. Az Electrolux felmérésének eredménye szerint tízből kilencen kevesebb mint egy órát porszívóznak, 43 %  alig 30 percet szán az egész műveletre. Dél-Korea ebben a kérdésben is kitűnik: amilyen gyakran porszívóznak a helyiek, olyan kevés időt töltenek el egyszerre a feladattal. Ők, illetve japán társaik 68-68 %-a kevesebb, mint 30 percet szán a takarításra. Az ázsiai országokkal szemben Brazíliában és Portugáliában vannak a legtöbben, akik akár két órát is elporszívózgatnak.

Mikor porszívóznak a legtöbben a világon? Legjellemzőbben a reggeli órákban (38%) kerül elő a porszívó, minden negyedik esetben délután (28%), és csak a legritkábban este (9%). A reggeli porszívózás szokása a latin-amerikai országokban a legjellemzőbb, tízből nyolcan korán szeretik letudni a feladatot. Velük szemben a kínaiak inkább estére hagyják a műveletet: 16 százalékuk este, sőt 11 százalékuk egyenesen éjszaka porszívóz. Az Electrolux Ultraone termékcsaládjának darabjai, mint például a Z 8840 B porszívó, gyorsan és hatalmas szívóerővel gyűjti össze a port. Teleszkópos szívócsövével bárhová befér, a mosható HEPA szűrő pedig sokat tesz  lakás levegőjének tisztaságáért. Mivel 9 méteres kábellel látták el, akár több helyiséget is könnyedén kitakaríthatsz,  egyetlen bekapcsolással.

Márkabolt Tipp: Kedvet kaptál arra, hogy gyorsan javítsd a hazai statisztikát? Ha igazán tiszta otthonra vágysz, válassz új porszívót, egyenesen az Electrolux jászberényi gyárából a  porszívókínálatunkból!

Magazin Tipp: Ha vannak még kérdéseid, hogyan porszívózik a nagyvilág,? Keresd összeállításunk 2. részét is, hamarosan a márkabolt.hu Magazinjában!