Magyar a 20 legjobb között


Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2013.06.26. 21.06 | Módosítva : 2013.06.27. 21.01

Jól szavaztatok!  A versenyben lévő 57 pályamű közül a 6. helyezést érte el az online közönségszavazáson  Csernátony Fanni, így biztos helye lett a legjobb 20-ban.

Folytatódik a magyar dizájnerek sikertörténete az Electrolux formatervezői versenyén. A Design Lab 2013-as világversenyén a zsűri Csernátony Fanni koncepcióját  a legjobb 20 közé választotta. A SEAbreeze  a zsűrit és a közönséget egyaránt meggyőzte, hiszen az online közönségszavazáson is jól szerepelt. A magyar dizájnerek nagy sikerrel vesznek részt a Design Lab formatervezői versenyen. 2003-ban Cosovan Tamás és Hosszú Gergely felhasználóbarát-központúság kategóriában nyertek lehajtható főzőlapjukkal. 2007-ben  Szabó Levente első helyezett lett E-wash koncepciójával. Emellett több alkalommal jutott magyar versenyző a döntőbe, 2008-ban Püspöki Apor és Sáfrány Attila, 2011-ben pedig Miklósi Ádám.

Az idei Design Lab több szempontból is kihívást jelent  a versenyzők számára.  Egyrészt a legjobb 20 rekord számú pályamű között került ki, hiszen mintegy 60 országból több mint 1700 nevezés érkezett. Az idei verseny másik különlegessége, hogy a pályázóknak fordulóról fordulóra újra meg kellett győzniük a nemzetközi zsűrit, egyre tovább formálva pályaművüket. 
 A versenyzők idén számos okos, játékos és meglepő ötletet mutattak be a „városiasodásból” eredő problémák megoldására. A többek kozott kínai, szingapúri, francia, holland, lett, brazil és orosz designerrel együtt került be a 20 fős középdöntőbe Csernátory Fanni, fiatal magyar tervező.  

Csernátony Fanni SEAbreeze légtisztító rendszere sós víz felhasználásával biztosít tiszta levegőt, iható vizet és könnyed légmozgást a lakásban. A készülék egyik része a sós vizet párologtatja el, míg a páramentesítő összegyűjti és megszűri a felesleges vízmolekulákat a levegőből, hogy a nap végére iható vízzé alakítsa. A beépített LED világítással a SEAbreeze a lakás különleges színfoltja is egyben.

„A vizuális tervezés nagyon izgalmas fázis volt, a tökéletes forma megalkotása ugyanis sosem egyszerű feladat. Első lépésként a megfelelő inspirációt kellett megtalálnom. Egyrészt ihletett merítettem a skandináv dizájnerek munkájából, és abból, ahogy a természet mintáinak letisztult megjelenítésével egyértelmű és természetes kapcsolatot teremtenek a felhasználó és a termék között. Ugyancsak sokat segített a tervezésben a növények működésének tanulmányozása. A természet bevált technikáit igyekeztem a SEAbreeze koncepcióba is beépíteni, így például visszaköszön a tervekben az, ahogy a levelek tölcsért alkotva gyűjtik össze a vizet” – mesél röviden a tervezésről Csernátony Fanni.Már csak egy fordulóban kell bizonyítaniuk  a középdöntősöknek. Az októberi döntőre nyolc fősre szűkíti a mezőnyt a zsűri.  Csernátony Fanni következő feladata, hogy tervét augusztus 1-jéig műszaki és fenntarthatósági jellemzőkkel egyészítse ki. A negyedik szakasz egyúttal az utolsó próbatétel az október 16-ai, stockholmi döntő előtt.Reméljük, Stockholmban is drukkolhatunk Fanniért! Addig is várunk vissza a márkabolt.hu Magazinjába a Design Lab verseny híreivel!