Kínai versenyző nyerte a 2014-es Electrolux Design Lab versenyt

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2014.11.17. 06.48 | Módosítva : 2014.11.17. 06.53

A 12.  Electrolux Design Lab-re 74 országból 1700 nevezés érkezett, köztük 21 magyar pályamű. A formatervezést tanuló egyetemisták „A jövő egészséges otthonainak megteremtése” témakörben  nevezhettek.

A 2014–es pályázaton a száz legjobb közé bekerült Koczka Kristóf SPIC= elnevezésű pályamunkája, egy intelligens bioszféra terve is. Többlépcsős kiválasztási folyamatot követően a döntőben már csak 6 pályázó mérettethette meg magát. Köztük volt Kovács Apor (MOME) is, PETE elnevezésű koncepciójával. A párizsi döntőn a hat legjobb versenyző személyesen prezentálta elképzelését a zsűrinek. Az Electrolux Design Lab zsűrije, Lars Erikson, az Electrolux formatervezési igazgatója, Margareta van den Bosch, a H&M kreatív tanácsadója, és a Svéd Ipari Formatervezési Alapítvány ügyvezető igazgatója, Robin Edman voltak. A nemzetközi ipari-formatervező versenyt végül a kínai Pan Wang Future Hunter-Gatherer (a jövő vadász-gyűjtögetője) elnevezésű pályaművével nyerte.  A verseny második helyezettje Fulden Dehneli lett, hordozható, újratölthető levegőtisztító golyóival (Lotus), a harmadik helyen pedig Michał Pośpiech végzett ultrakönnyű, repülő szerkezeteivel, melyek megtisztítják a városi levegőt (UrbanCONE).

A Future Hunter-Gatherer készülék a pályázó elképzelése szerint, egy hologram segítségével, halakkal teli tavat, gyümölcsöskertet, vagy épp vadakkal teli erdőt vetít körénk, és a virtuális vadászatunk során összegyűjtött élelmiszereket rögtön felírja a bevásárló listánkra. A fiatal formatervező szerint már nincs kapcsolat az emberek és az élelmiszerek forrása között. Szupermarketekben vásárolni annyira egyszerű, hogy a legtöbben már elfelejtették, honnan is jönnek valójában az alapanyagok. A zsűri a koncepció ötletességét, játékos, mégis tanító jellegét értékelke.

Fulden Dehneli török pályázó Lotus nevű  okos eszköze kapta  a második helyezést.  Ez a kifejezetten otthoni használatra tervezett mobil légtisztító használható akár a konyhában, hálóban, vagy épp a gardróbszekrényben. A harmadik helyen a lengyel Michał Pośpiech végzett UrbanCONE (Városi toboz) nevű lebegő városi légtisztító gépével.  Ultrakönnyű szerkezetének, valamint napelemekkel és cserélhető szűrőkkel ellátott csápjainak segítségével az épületek között szállva minden szennyeződéstől megszabadíthatná a városokat és otthonainkat. A közönségdíjat közel 6 000 szavazat alapján a HERO egy videójátékhoz hasonló, szórakoztató levegőtisztító eszköz tervezője, a perui Fiorella Rios vehette át. A nyertes pályázó az 5 000 euró jutalom mellett, egy hat hónapos fizetett gyakornoki állást is kap az Electrolux globális tervezőközpontjában. A második díjazott 3 000, a harmadik helyezett 2 000, az online közönségszavazás nyertese pedig 1000 euró jutalomban részesült.