Hangulatok, dallamok és fények a jövő konyhájából (a 2012 -es DesignLab középdöntősei – IV. rész)

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2012.09.25. 12.37 | Módosítva : 2012.09.25. 13.24

Sokan bizony unalmas és időrabló tevékenységek közé sorolják a konyhai tevékenységeket. Az Electrolux Design Lab 2012-es középdöntősei közül többen arra tettek kísérletet, hogy valamilyen művészeti ággal hozzák összefüggésbe a konyhai ténykedést. Ezúttal azokat a terveket mutatjuk be Neked, melyek a szó szoros értelmében élménnyé varázsolják a házimunkát, kiszabadítanak a konyha fogságából vagy szórakoztatnak főzés közben. Nézzük,  milyen lesz a főzés a jövő több érzékre ható konyhájában!

 

Tide – a hangulatteremtő főzősegéd
A norvég Anne Berit Kigen Bjering azon gondolkozott el, hogy milyen lehet a főzés hangja, vajon ismerik-e a kagylók Mozartot? Ennek eredményeként született meg a Tide ötlete, mely segítségével főzés közben életre kelnek az ételek hangjai, megteremtve ezzel a vacsorához tökéletesen passzoló hangulatot.  Ez a különleges háztartási eszköz ráadásul a főzés mozdulatait és az étel állagát is érzékeli és a zene nyelvén újrakomponálja. Ugye milyen nagyszerű lenne ilyen módon összekötni a kellemeset a hasznossal és új szimfóniákat komponálni a konyhában?

julienneJulienne – az élményfőző készülék
Florent Carlay álmodta meg ezt az egyedülálló koncepciót, mely segítségével nyomon követhetjük az étel fejlődéstörténetét. Ha testet ölt a Julienne, többé esélyünk sem lesz az unalmas vacsorákra, hiszen ez a készülék változó fényekkel és zenével illusztrálja Nekünk, hogy miként válik a különféle alapanyagokból ínycsiklandó étel. Így már kóstolás előtt ízelítőt kaphatunk a finom fogásokból! És hogy mi ebben a praktikus egy szakács számára? Úgy követheti figyelemmel a főzés menetét, hogy nem szükséges az étel mellett lennie, így együtt mulathat vendégeivel.

ICE – a főzőlámpa
A spanyol Julen Pejenate képzeletének szülötte ez a különleges lámpa. Az ICE egyrészt az étkezéshez illő hangulatot teremt igény szerint állítható fényerejével és színével, másrészt élményt alkot! Élmény funkciójával dinamikus háttereket, mozgásra reagáló fényeket varázsolhatunk konyhánkba. Sőt, az ICE felméri környezetét, a főzéshez előkészített alapanyagokat és javaslatot tesz, hogy milyen finomságokat készítsünk ezekből.

sensual_controlSensual Control – a főzésellenőrző panel
Biztos eszedbe jutott már, hogy jó volna a lakás bármely pontjáról irányítani a sütőt vagy a tűzhelyet. A Malgorzata Szostak lengyel  dizájner által megálmodott eszköz igazán egyszerűvé fogja varázsolni a jövőnket! A Sensual Controlt bárhová magunkkal vihetjük otthonunkban, így állandóan felügyelhetjük a sütés-főzés állását. Mi pedig együtt lehetünk vendégeinkkel, kiteregethetjük a mosott ruhát vagy nézhetjük a kanapéról kedvenc sorozatunkat.

SmartPlate – az intelligens tányérsmart_plate
Julian Caraulani ötlete művészetté varázsolja az ételkészítés folyamatát. Az intelligens, mobiltelefonhoz vezeték nélkül is csatlakoztatható tányér megméri az ételek hozzávalóit, hangjegyeket, harmóniákat, illetve ritmust kapcsol hozzájuk, így művészetté komponálja az ételt.

Ugye milyen izgalmasnak ígérkezik a jövő konyhatechnológiája? Addig is, amíg mindez valósággá válik,  ismerd meg az Electrolux újdonságait a Márkabolt.hu Magazinjának hasábjain és légy Te is részese az élménynek!

Az Electrolux Design Lab 2012-es középdöntőseiről többet olvashatsz az alábbi linkeken:

A jövő ránctalanítói már az ajtónkon kopogtatnak >>

Electrolux – hogy ízesebb legyen a világ >>

„A hűtő rejtekében” >>