Győztek a mini robotok

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2013.10.25. 22.26 | Módosítva : 2013.10.26. 07.01

Milyen háztartási készüléket használunk vajon a jövőben? A 11. alkalommal meghirdetett Electrolux Design Lab versenyen a „városiasodásból” eredő problémákra kerestek megoldást a pályázók, a közösségi főzés, a friss levegő, és a tiszta otthon témakörökben. Több mint 1700 pályázó mutatta be elképzelését, milyen eszközök segítenek majd főzni, takarítani, megtisztítani a lakás levegőjét. Az első helyezést, mind a zsűri, mind a közönség szavazata szerint a repülő mini robotokkal takarító Mab koncepció érdemelte ki idén. A 8 legjobb versenyző az október 16-ai stockholmi döntőn mutatta be tervét az Electrolux Design Lab zsűrijének. A nyerteseket az Electrolux tervezési igazgatója és a zsűri elnöke, Stefano Marzano, a Yanko Design dizájn stratégiai vezetője, Hideshi Hamaguchi, valamint a LOFT Bookazine főszerkesztője, Pio Barone Lumaga választotta ki.

A kolumbiai Adrian Perez Zapata nyertes alkotása, a Mab repülő mini robotok egész seregével gondoskodik arról, hogy minden felület ragyogóan tiszta legyen a lakásban. A Mab működését a méhek mozgása ihlette. Az apró robotok végigpásztázzák és a takarítási műveletek szerint területekre osztják a lakást, majd folyadékcseppek segítségével csapdába ejtik a felületeken található szennyeződéseket.

A zsűri elnöke, Stefano Marzano tervezési igazgató szerint a Mab újszerűen tekint a robotokra. A természetben fellelhető csoportos intelligenciát és együttműködést felhasználva csökkenti a napi takarítással töltött időt. A Mab koncepció a közönség tetszését is elnyerte, a szavazatok több mint 40 százalékával a közönségszavazáson is első helyezett lett.

A Design Lab 2013 verseny második helyezettje a brazil Luiza Silva Atomium 3D ételnyomtatója lett. Az Atomiummal a gyerekek játékos módon készíthetik el saját ételeiket. Miután lerajzolták az ételt, megmutatják a készüléknek és a 3D nyomtató már készíti is a finom falatokat. Közben pedig még arra is figyel, hogy egészségesek legyenek az összetevők.

A harmadik helyezést a koreai Jeabyun Yeon Breathing Wall falra rögzíthető légtisztítója érdemelte ki. A pulzáló légtisztító mozgását a hal kopoltyúja ihlette, és azt az érzetet kelti, mintha mozogna a fal, miközben a rendszer tisztítja a levegőt.

A győztes pályázót egy fél éves,  az Electrolux egyik globális tervezési központjában tölthető fizetett szakmai gyakorlattal és 5000 euróval jutalmazták. A második díj 3000, a harmadik díj 2000 euró.

Az impozáns díjak ellenére a verseny legnagyobb hozadéka a résztvevő diákok számára, hogy megtették első lépéseiket a dizájner karrier felé.

Márkabolt Tipp: Nézd meg a győztes pályaműről készített rövid videót itt!