Ez történik a borral, ha nem borhűtőben tárolod

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2024.02.24. 20.16 | Módosítva : 2024.03.24. 10.41

Ha a bort hosszú időn át nem megfelelően tárolják, számos káros hatás érheti, amelyek jelentősen befolyásolhatják az ízét, illatát és minőségét. A minőségi borok akkor maradnak valóban élvezhetőek, ha például egy borhűtő mélyén tárolod őket. 

A bor tárolása, főleg hosszabb időn keresztül, nem egyszerű akkor, ha nincsen saját pincéd. A pincében állandóan fagymentes, hűvös-hideg a hőmérséklet, nincs fény és viszonylag állandó a páratartalom is. Mindezeket a körülményeket ötvözik a borhűtők, melyek akár az étkezőben, vagy a konyhában is képesek megfelelően kellemes környezetet biztosítani féltett boraid számára. 

Vegyük sorra, mi történhet a borral, ha nem megfelelő körülmények között vár rád? Ha a bor hosszú ideig levegővel érintkezik, oxidálódhat, ami azt jelenti, hogy az oxigén hatására a bor összetevői megváltoznak. Ennek eredményeként a bor elveszítheti frissességét, és mellékízek alakulhatnak ki. A bor megecetesik, fémízűvé válik, vagyis élvezhetetlen lesz.

Kémiai összetételét tekintve a bor mintegy 200 szerves és szervetlen vegyület, illetve kolloid oldata. Sok alkotórész csak nagyon kis mennyiségű, de valamennyi meghatározó szerepet játszik a bor ízének, karakterének kialakulásában. A hosszú ideig tartó ultraibolya fény (pl. napfény) rontja a bor minőségét. A fény egy bomlási folyamatot idéz elő, a bor bizonyos vegyületei reakcióba lépnek egymással, ami kellemetlen szagot és ízeket eredményezhet. 

Hőmérsékletváltozások: A hőmérséklet ingadozása is károsíthatja a bort. A túl magas hőmérséklet gyorsítja a bor öregedését, míg a túl alacsony hőmérséklet lelassíthatja az érlelődést és károsíthatja a bor textúráját.

Páratartalom: A túl alacsony vagy túl magas páratartalom is problémát okozhat. Túl alacsony páratartalom esetén a dugó szárazzá válhat és levegőt engedhet a palackba. Túl magas páratartalom esetén pedig penész vagy gomba nőhet a dugó körül.

Függőleges tárolás: Ha a borokat nem vízszintes helyzetben tárolják, a dugó kiszáradhat, és levegőt engedhet a palackba, ami károsíthatja a bort. Emellett a rezgések is károsíthatják a bort, például ha a palackokat közvetlenül a hűtőgép motorja közelében tárolják.

Összességében hosszú távon a nem megfelelő tárolás a bor ízének és minőségének csökkenéséhez vezethet. Ezért fontos, hogy a borokat megfelelő hőmérsékleten, páratartalmon tároljuk. A borhűtőket kifejezetten arra tervezték, ideális tárolási körülményeket biztosítsanak, pince hiányában.

Markabolt.hu Tipp:  Nézd meg most, milyen borhűtők érhetőek el webáruházunkban!