Élesedik a verseny – Megvan a 10 DesignLab döntős

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2012.09.25. 13.13 | Módosítva : 2012.09.25. 13.41

Gondolkoztál már azon, hogy milyen lesz a jövő konyhája, milyen háztartási készülékek nélkül nem fogod tudni elképzelni az életed? Most bepillantást nyerhetsz az ismeretlenbe...itt van az Electrolux Design Lab 10 döntős pályaműve.

Idén tizedik alkalommal került megrendezésre az Electrolux Design Lab, melyre ezúttal több, mint 10 országból érkeztek az izgalmasabbnál izgalmasabb koncepciók. Már a téma is magáért beszélt: Tervezz Élményt! A dizájnerek pedig komolyan vették a kihívást és igazán újszerű és érdekes ötletekkel lepték meg a három tagú zsűrit. A beérkezett, közel 1500 pályamű közül az Electrolux most kiválasztotta a tíz legfigyelemreméltóbbat, amik október 25-én megküzdhetnek az elsőségért. A finálé helyszíne a milánói Triennale Dizájn Múzeum lesz.

Íme a döntős ötletek:

Treat – az ételtároló fa
Képzeljük el, hogy a maradékokat csinos ételtároló gömbökbe helyezzük, melyek felkerülnek egy fára, majd „érésnek indulnak”. A Treat színekkel figyelmeztet minket, hogy az adott étel szavatossága kezd lejárni. A friss fogások tárolói zöldek, majd a napok előrehaladtával elkezdenek pirossá válni, végül leesnek a fáról.
Napjaink elvárásainak megfelelően a szerkezet mobilalkalmazáson keresztül is irányítható lenne, így egyetlen gombnyomás elég ahhoz, hogy hazaérve meleg étel várjon. Ha egy nap a Treat életre kel, elég lesz csupán egy pillantás, hogy felmérjük az egyes ételek állapotát. Ráadásként pedig egy folyton változó design elemmel válik teljesebbé otthonunk.

Impress Fridge – a nyíltszívű hűtő
Ben de la Roche a hagyományos hűtőszekrényt álmodta újra. Ha elképzelése testet ölt, akkor a jövőben szinte lehetetlen lesz a hűtőbe tett finomságokról megfeledkezni, hiszen ez a háztartási készülék nem rejti azokat az ajtó mögé. További előnye, hogy mindig csak annyi energiát használ, amennyi a benne levő ételek és italok hűtéséhez szükséges, így üresen egyáltalán nem fogyaszt áramot. (Halkan jegyezzük csak meg, hogy amennyiben éltre kel az Impress Fridge, az valódi kihívást jelent majd a nassolás szerelmeseinek...)

Tastee – az ízjelző
Christopher Holm-Hansen koncepciója egy kifinomult konyhai ízjelző, ami kedvenc fogásaink ízeinek tökéletes kiteljesítésében segít minket. A eszközön az emberi ízlelőbimbókhoz hasonló érzékelők helyezkednek el, így megtudhatjuk, hogy a nagyszerű végeredményhez milyen hozzávalókra van szükségünk. A Tastee-vel többé nem lesz előttünk akadály, hogy harmonikus ízkombinációkat alkossunk!

ICE – a főzőlámpa
A spanyol Julen Pejenate képzeletének szülötte ez a különleges lámpa. Az ICE az étkezéshez illő hangulatot teremt igény szerint állítható fényerejével és színével. Élmény funkciójával pedig dinamikus háttereket, mozgásra reagáló fényeket varázsolhatunk konyhánkba. Sőt, az ICE felméri környezetét, a főzéshez előkészített alapanyagokat, és ennek alapján javaslatot tesz, hogy milyen finomságokat készítsünk.

Easy Stir – az indukciós keverőeszköz
Az indukciós elven működő Easy Stir elemek és áram nélkül keveri meg helyettünk az ételt.
Szinte bármilyen edényhez azonnal igazodik, kompakt méretének köszönhetően pedig praktikusan tárolható, mosogatógépben is könnyedén tisztítható.

Mo'Sphere – a molekuláris főzőkészülék
A Mo'Sphere otthonunkba költözteti majd a  molekuláris főzés izgalmas, titkokkal teli világát, amibe eddig csupán a legjobb éttermekben nyerhettünk betekintést.


Memory – a személyi kávéfőző
Wen Yao Cai pályaművének köszönhetően a jövőben nem lesz probléma, hogy mindig ugyanolyan legyen a reggeli kávéd! A Memory kézlenyomatod alapján felismer és elkészíteni kedvenc kávédat.
Elég csupán egyszer megálmodnod a tökéletes kávé ízét és minden nap élvezheted!

Aeroball
Ha az Aeroball életre kel, többé nem lesz gond otthonunk levegőjének tisztán tartásával. Az apró buborékok szűrik, tisztítják és illatosítják a levegőt. Különleges héjuk pedig napközben elnyeli, majd éjjel kisugározza a fényt, így teremtve utánozhatatlan hangulatot.

Spummy
Igazán különleges nap lesz, amikor a Spummy ötlete megvalósul, hiszen ez a készülék bármiből ehető habot varázsol asztalunkra. Az ízkombinációk számának csak képzeletünk szabhat határt, így itt az ideje felkészülni a habos mindennapokra!

SmartPlate - az intelligens tányér
Julian Caraulani ötlete egy  intelligens, mobiltelefonhoz vezeték nélkül is csatlakoztatható tányér. Az eszköz megméri az ételek hozzávalóit, hangjegyeket, harmóniákat, illetve ritmust kapcsol hozzájuk, így művészetté komponálja az ételt.

Az Electrolux Desing Labról további érdekességeket találsz a Márkabolt.hu Magazinjában, az alábbi linkeken:

Hangulatok, dallamok és fények a jövő konyhájából >>

A jövő ránctalanítói már az ajtónkon kopogtatnak >>

Electrolux – hogy ízesebb legyen a világ >>

„A hűtő rejtekében” >>