Alakváltó porszívó vagy lélegző fal?

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2013.09.25. 20.52 | Módosítva : 2013.09.25. 21.01

Az Electrolux Design Lab 2013-as döntőjében nyolc pályamű verseng a szavazatokért. Az már biztos, hogy francia, koreai, finn, szingapúri, olasz, kolumbiai, svéd vagy brazil győztese lesz 2013-ban a világ egyik legkedveltebb designversenyének, az Electrolux Design Lab-nak. Mind a nyolc koncepciót megismerheted a márkabolt.hu Magazinjának segítségével!

Íme a francia, a koreai, a finn és a szingapúri versenyző pályamunkája!

3F
Germain Verbrackel, ipari formatervezés szakos francia diák pályamunkája a 3 F, melynek elnevezése   a „Form Follows Function”, vagyis a „forma követi a funkciót” koncepció rövidítése. A találó  elnevezés egy porszívót rejt, ami az adott feladatnak megfelelően képes változtatni az alakját és kiterjedését. A különleges porszívó a föld felett kecsesen lebegő tütü -re hasonlít. A porszívó zárt és teljesen nyitott állapotban egyaránt hatékonyan működik, intelligens és felhasználóbarát, ráadásul a kiválasztott illattal tölti be a teret.

Breathing Wall (felső képünkön)
Jeabyun Yeon, koreai terméktervező egyetemista munkája a Breathing Wall (Lélegző fal). Ez egy falba épített levegőtisztító koncepció, amely  a városlakók számára biztosít tiszta levegőt. Az elképzelést a kopoltyú mozgása ihlette. A falra rögzíthető, integrált megoldás azt az érzetet kelti, mintha a fal mozogna, miközben  tisztítja a levegőt. A „Lélegző fal” egy mobilalkalmazás segítségével az egyéni igényeknek megfelelően testre szabható többek között az időjárás, a légzés sebessége, a hangulat szerint is.

Nutrima (alsó képünkön)
Janne Palovuori ipari formatervezést tanul a Metropolia Műszaki Egyetemen, Helsinkiben. A Nutrima egy olyan készülék, amely az ételek és a hozzávalók tápértékét, frissességét, illetve a bennük rejlő méreganyagokat mutatja ki. Az eszköz összehajtható, könnyen szállítható, és egy olyan térképes alkalmazás is tartozik hozzá, amely összegyűjti és megjeleníti a felhasználó tapasztalatait, valamint tippeket ad arra vonatkozóan, hol találhatók a jó minőségű élelmiszert árusító helyek. A Nutrima nemcsak az egészséges ételek felkutatásában segít, de lehetővé teszi az tis, hogy felfedezéseinket másokkal is megosszuk.
   
OZ-1
Wei Kiat Law, szingapúri terméktervező szakos diák koncepciója napjaink szinte összes egészségtudatos trendjére válaszol. Az OZ-1 egy divatos kiegészítőbe épített, hordozható levegőtisztító és stresszoldó készülék. Különböző borítóknak köszönhetően tuljadonosa saját stílusának, illetve öltözékének megfelelően testre szabhatja az eszközt. Az OZ-1 illatanyagot is kibocsát, amely aromaterápiaként segít a stresszoldásban. A diszkrétebb megoldások kedvelői számára az OZ-1  gallér alá is elrejthető a hátoldalán található csipesz segítségével.
    
Mielőtt szavaznál, ismerd meg a többi pályaművet is!