„A hűtő rejtekében” (a 2012 -es DesignLab középdöntősei – I. rész)

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2012.08.23. 11.02 | Módosítva : 2012.08.23. 11.12

Ismét útjára indult az Electrolux DesignLab, melynek témája az Élmény. Az ifjú tervezők a jövő háztartási gépeit, apró kényelmi kellékeit álmodták meg. A következőkben sorra vesszük a 30 középdöntős pályázatot, hogy izgalmas, különleges vagy éppen hiánypótló háztartási gépek ötleteit ismerhesd meg Te is!

A hétvégi vacsora maradékát, vagy az anyukád által főzött otthoni finomságokat dobozba tetted, hogy a hűtőben pihenve várják meg a megfelelő pillanatot?
Nos, a hétfői rohanásban otthon maradt dobozról kedden is elfelejtkezünk, így a hétvégi bevásárlás után már csak az önálló életre kelt végeredmény vár ránk a hűtőben. Íme néhány megoldás!

Fridge Nose – a mágneses hűtő orr
A litván Vilius Dringelis álmodta meg az emberi orrnál is tökéletesebb készüléket, mely érzékelői segítségével tájékoztat a hűtőben levő állapotokról. Egy tenyérnyi háztartási készülék jelzi számunkra, hogy az egyes ételek meddig fogyaszthatók és figyelmeztet, ha valamelyik szavatossága lejárna.
Akár egy különleges hűtőmágnes, a hűtőszekrény ajtajára helyezhető. Így anélkül ad információt a bent zajló eseményekről, hogy ki kellene nyitnunk az ajtót. Ezzel időt, energiát és felesleges bosszúságot spórolhat meg nekünk a kis készülék.

Treat – az ételtároló fa
Amy Mon-Chu Liu, ausztráliai hallgató vetette papírra ennek a különleges, lakásdíszként is helytálló ételtároló fa tervét. Képzeljük el, hogy a maradékokat csinos ételtároló gömbökbe helyezzük, melyek felkerülnek egy fára, majd akárcsak az almák, „érésnek indulnak”. A Treat ugyanis színekkel figyelmeztet  minket, hogy az adott étel szavatossága a végéhez közelít. A friss fogások tárolói zöldek, majd a napok előrehaladtával elkezdenek pirossá válni, vagyis „érni”, végül pedig leesnek a fáról, mikor már nem fogyaszthatók.
Természetesen a mai kor elvárásainak megfelelően a szerkezet mobilalkalmazáson keresztül is irányítható lenne, így egyetlen gombnyomás elég ahhoz, hogy hazaérve meleg étel várjon minket. Ha egy nap a Treat életre kel, elég lesz csupán egy pillantás, hogy felmérjük az egyes ételek állapotát. Ráadásként pedig egy folyton változó, mindig új arcát mutató design elemmel válik teljesebbé otthonunk.

Impress Fridge – a nyíltszívű hűtő
Ben de la Roche a hagyományos hűtőszekrényeket álmodta újra. Ha elképzelése testet ölt, akkor a jövőben szinte lehetetlen lesz a hűtőbe tett finomságokról megfeledkezni, hiszen ez a háztartási készülék nem rejti azokat ajtók mögé. További előnye, hogy mindig csak annyi energiát használ, amennyi a benne levő ételek és italok hűtéséhez szükséges, így üresen egyáltalán nem fogyaszt áramot.
...halkan jegyezzük csak meg, hogy amennyiben éltre kel az Impress Fridge, az valódi kihívást jelent majd a nassolás szerelmeseinek...

Szárnyra kapott fantáziád, cikáznak fejedben a mindennapokat megkönnyítő gondolatok? Kövess minket a Márkabolt.hu  Magazinjában és hamarosan megismerkedhetsz a többi középdöntős tervével is. Fedezzük fel együtt az Electrolux és a háztartások jövőjét!

Az Electrolux DesignLab-ról még többet megtudhatsz itt és itt!