Így működik az indukciós főzőlap

Kategória: Energiatakarekossag
2018.01.15. 17.54 | Módosítva : 2018.01.15. 18.46

A séfek a világ minden táján szívesen főznek indukciós főzőlapon, mert nagyon pontosan tudják szabályozni a hőfokot. Indukciós főzőlapon piríthatsz nagy hőfokon húst, vagy olvaszthatsz nagyon alacsony hőfokon csokoládét.

Az indukciós technológia története a fizikus James Clerk Maxwell felfedezésével kezdődött. Az elektromosság és mágnesesség legismertebb fizikusa a XIX. század második felében jött rá, hogy ha fémet helyez a mágneses mezőbe, akkor hő keletkezik. Az elméleti fizikai felfedezéstől az 1970-es évekig kellett várni, hogy az indukció felhasználása a konyhatechnológiában is megjelenjen. A korábban csak az éttermi konyhákban használt indukciós technológia  az elmúlt években került be az otthoni háztartási készülékekbe. 

Az indukciós technológia számos olyan előnyt nyújt, melyek megkönnyítik és leegyszerűsítik a főzést. Az indukciós főzőlapok működése a energiatakarékosabb a többi főzőlapokhoz képest, ugyanis kiváló a létrehozott hő működés közbeni felhasználása. Az elektromos főzőlapok a generált hőmennyiség 60%-át, a gáz kevesebb, mint 50%-át hasznosítják a főzés közben, az indukciós főzőlap a generált hőmennyiség 90 százalékát képes hasznosítani. Ez a kiváló energiafelhasználás ezért jöhet létre, mert kimarad egy lépés a hőközlés folyamatából. A rendszer nem a főzőlap felületét melegíti fel, hanem közvetlenül az edényben fejleszt hőt. Ezáltal gyorsabban melegszik fel az edény, illetve az abban lévő étel. A gyorsabb elkészülési időnek köszönhetően rövidebb ideig használjuk a főzőlapot, és kevesebb energiát fogyasztunk.

 Az indukciós főzőlap gyorsaságban is verhetetlen, mindössze 4 percre van szükségünk egy liter víz felforralásához. Az Electrolux indukciós főzőlapok érintőkapcsolós kezelőfelületén beállíthatjuk a főzőzóna kívánt teljesítményszintjét. Biztonságosabb is, hiszen nincs nyílt láng, mint a gáz lapok esetében, és sokkal kevesebb a maradékhő, mint az elektromos főzőlapoknál. A főzőfelület ugyanis csak annyira lesz meleg, amennyire az edény alja visszamelegíti, így nem fogjuk megégetni a kezünket. Mivel a főzőzóna nem forrósodik fel, a kifutott leves vagy a hússütés közben kifröccsent zsiradék sem tud ráégni. 

Markabolt.hu Tipp: A markabolt.hu webáruházban indukciós főzőlapok széles választékát találod.