Amikor kinyitjuk a
hűtőszekrény ajtaját, gyakran nem tudjuk, mit keresünk. A szemmagasságban lévő polcokon olyan dolgokat kell tárolnunk, amelyeknek hamarosan lejár a szavatossági ideje és gyorsan el kell fogyasztani, de az egészséges nassolni valókat is érdemes szem előtt tartani.
Gyümölcsökhöz és zöldségekhez érdemes használni a zöldségtároló fiókokat. Ha kettő fiókod is van, az egyiket a gyümölcsökhöz, a másikat a zöldségekhez használd. A hűtőajtó a legmelegebb hely a
hűtőgépben, ezért nem ideális tejhez, még akkor sem, ha az ajtóba épített nagyobb hűtőrekesz mintha ezért lenne. A tejet a zöldségtartó fiókok feletti polcon érdemes tartani, az ajózsebet pedig palackozott víz, vagy üdítők, felbontott szörpök és szószok tárolására érdemes kihasználni.
Klasszikus hiba, hogy egzotikus gyümölcsöket a
hűtőben tárolunk fogyasztásig. A banán, narancs, ananász vagy éppen mangó nem áll el tovább hűtőben tárolva. Az egzotikus gyümölcsöket nem szabad 8 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tárolni, mivel ez negatívan befolyásolja a szerkezetét és az állagát. A távoli országokból, féléretten érkező déligyümölcsöket muszáj utóérlelni. Egyes gyümölcsök és zöldségek etilént termelnek, amely elősegíti az érést. Az etiléntermelés csökken vagy leáll, ha ezeket az élelmiszereket alacsony hőmérsékleten tároljuk, például hűtőbe tesszük. Így például a paradicsomot, avokádót és mangót a konyhapulton kell tárolni, hogy összeérjen az íz. A már megérett gyümölcsöket már berakhatjuk a
hűtőbe, hogy hosszabb ideig eltarthassuk őket.
Markabolt.hu Tipp: A szupermarketben a legtöbb friss gyümölcs és zöldség szobahőmérsékleten várakozik arra, hogy hazavigyük. Otthon azonban a legjobb, ha a hűtést igénylő zöldségeket és gyümölcsöket betesszük a
hűtőgépbe. A saláta, az uborka, a sárgarépa, a káposzta, az eper és az alma mind gyakori példák a hűtőszekrényben jobban eltartható élelmiszerekre. Ezenkívül a frissen szedett fűszernövények és néhány fűszernövény (például a koriander) hosszabb ideig eláll hűtött hőmérsékleten.