Három tipp a mosogatógépedhez

Kategória: Energiatakarekossag
2013.03.24. 08.33 | Módosítva : 2013.03.26. 09.42

Ha egyetlen extra háztartási géped lehetne, ugye Te is a mosogatógéped választanád? Így aztán nem árt, ha jóban vagyunk vele és odafigyelünk néhány apróságra, hogy minél tovább szolgálhasson minket a konyha kétségkívül legvízkímélőbb bajnoka, a mosogatógép.  

1. Vízzel és ésszel

A kézi mosogatásnál nemcsak hatékonyabb, de környezet- és vízkímélőbb a mosogatógép. Mivel a víz drága, így a mosogatás is drága, megéri odafigyelni, mire folyik el a víz. A mosogatógépet gazdaságosan akkor tudjuk használni, ha elegendő szennyes edény összegyűlt. A számunkra megfelelő kapacitású mosogatógép terítékszáma a családunk létszámának a kétszerese. 
 A terítékszám, azaz a gép nagysága mellett fontos, hogy a mosogatógép milyen energia-hatékonyságú, milyen a tisztítási/szárítási hatásfoka, milyen a zajszintje. Jó hír, hogy a márkabolt.hu -nál kapható mosogatógépek (például az AEG Favorit 88009 WOP) a legmodernebb technológiát alkalmazzák, így energiahatékonyságban kiváló, mosogatási jellemzőiben kitűnő választás egy Zanussi, Electrolux vagy AEG mosogatógép.
 
2. Hogyan mosogassunk?
    

Fontos, hogy a megfelelő programot válasszuk, attól függően, hogy a behelyezett edények mennyire koszosak. A rövid/kímélő program a kevésbé koszos edényekhez megfelelő, de odaégett, beleszáradt ételmaradékot, serpenyőt, tespit nem mosogat el megfelelően.

Ugye, megszokott nálad is a papírzsebkendő és cetlivadászat mosás előtt? Ugyanezt a módszert érdemes átültetni a konyhába is! Az ételek rászáradásának megelőzésére picit elő kell készíteni a mosogatást. A cél, hogy a szűrőbe a lehető legkevesebb trutyi ragadhasson bele. Ezért mielőtt bekerülnek az edények, vízzel leöblítheted róla az ételmaradékokat, a tálakat papírtörlővel áttörölve a zsír/olaj nagy része is eltávolítható. Érdemes elindítani egy öblítőprogramot, ha nincs tele még a mosogatógépünk, ez is csökkenti a rászáradás esélyét. Halételek után magasabb hőfokot válasszunk. Az olajoshalas/tőkehalmájas tányérokat mindenképpen öblítsük át, meleg vízben!

3. Mit hagyjunk ki?

A feliratos lekvárok, áruházi üveges konvervek címkéjét áztasd le, mielőtt beleteszed elmosogatni a mosogatógépbe! Nem minden anyag és edény mosható mosogatógépben. A legegzotikusabb utadról hazahozott kézzel festett fabögre?  Nagyi 1960-as évekből való  műanyag tálcája? Gyermeked kedvenc matricás pohara? Inkább kétszer gondold meg.

Összegezve három tippünket: Mosogatógépedet csak akkor indítsd el, ha megtelt!  Készítsd elő a mosogatást! Fontold meg, mit raksz bele. Ha mindezt betartod, tovább fog segíteni  téged ez a hasznos háztartási gép.