Egy fél fej karfiol kidobása a hűtőszekrényből talán nem tűnik nagy dolognak, de ez a mennyiség is hozzájárul ahhoz az 1,8 millió tonna élelmiszerhez, amely Magyarországon évente feleslegesen a kukákba kerül.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint a belföldi háztartási élelmiszer-hulladékmennyiség fejenként 68 kilogrammról 65 kilogrammra csökkent 2016 és 2019 között. Ez még mindig jelentős, ám az uniós átlag ennél is több, meghaladja a 70 kilogrammot, a leggazdagabb tagállamoké a 130 kilogrammot is meghaladja. A 46 millió tonnás európai hulladékmennyiségből Magyarország 1,8 millió tonnával részesedik, ami csaknem félmillió ember élelmiszerszükségletét fedezné. Az otthoni élelmiszer-pazarlás csökkentésében kulcsfontosságú, hogy megértsük a hűtőszekrény funkcióit és azt, hogyan használhatod őket az élelmiszerek megfelelő tárolására.
Ezért megosztjuk a három legfontosabb tippünket, amelyek segítségével a legtöbbet hozhatod ki hűtőszekrényedből. A hűtőd megfelelő használatával nemcsak pénzt takarítasz meg, hanem a környezetet is óvod!
Optimális hűtés = optimális íz
Az
AEG RCB736E5MB szabadonálló hűtőszekrényünkben található Dual Control hűtéstechnológia révén friss ételeid hosszabb ideig ízletesek és lédúsak maradnak. Hogyan? Két független hűtőrendszer optimalizálja a páratartalom szintjét a hűtőszekrényben, így biztosítva, hogy a hideg levegő ne szárítsa ki a friss élelmiszereket, így hosszabb ideig megőrzi minden friss zöldség és gyümölcs az ízét és az állagát.
Minimalizáld a hűtőgép nyitogatását!
Tudtad, hogy minden alkalommal, amikor kinyitod a hűtőszekrény vagy a fagyasztó ajtaját, hideg levegő távozik, lelassítva a hűtési folyamatot? Akadályozd meg a hideg levegő kijutását a hűtőből, és maximalizáld az energiafelhasználást azzal, hogy mindig ugyanoda pakolsz mindent a hűtő belsejében. Ha mindennek megvan a fix helye, nem kell kutatnod és keresgélned, így rövidebb ideig tartod nyitva a hűtőd vagy fagyasztód ajtaját.
Friss húsok és sajtok, akár több napig
Az ExtraChill fiók ot felvágottak és sajtok frissen tartására fejlesztett ki az Electrolux. Ebben a fiókban (melyet megtalálsz például az
AEG RCB736E5MB szabadonálló hűtőben is) alacsonyabb a hőmérséklet, mint a hűtő többi részében. A nulla fok közeli hidegben a felvágottak, friss húsok romlását előidéző baktériumok szaporodása is lassabb, hiszen a hőmérséklet alapvetően befolyásolja a kémiai és a biológiai folyamatok reakciósebességét. Magasabb hőmérsékleten a kémiai reakciók és a bomlási folyamatok is gyorsabban mennek végbe. A mikroorganizmusok a melegben általában jobban szaporodnak. A hús hűtésére legideálisabb a 0-2 Celsius fok közötti hőmérsékleti tartomány.