Koreai stílusú sült csirke recept AEG gőzsütőhöz

Kategória: Konyhavarázs
2023.09.17. 18.01 | Módosítva : 2023.11.14. 13.37

Ha vendégeknek készíted ezt az ételt, a csirkét 1-2 nappal a főzés előtt be is pácolhatod, így a csirke készen állhat, amikor a vendégek megérkeznek. Az AEG SteamPro sütő használatával a csirke belső hőmérséklete könnyen mérhető a maghőmérővel, így nem szárad ki és nem főzzük túl.

Mindössze másfél óra alatt készül el a fogás (pácolási idő nélkül). AEG SteamPro sütő használatával a hús belső hőmérséklete könnyen mérhető a maghőmérővel, így elkerülhető, hogy szárazra süljön, vagy éppen alulkészült, nyers maradjon. 

Hozzávalók

1,2 kg csirke
1 fej fokhagyma 
1 darab (50 g) friss gyömbér 
25 ml szezámolaj 
1 tk Szechuan bors 
2 tk koreai chili pehely (Gochugaru) 
2 tk morzsolt tengeri só 
1 tk frissen őrölt fekete bors

A koreai stílusú csirke a hagyományos koreai konyhára jellemző gazdag és intenzív ízekről, erős  fűszerezésről lesz felismerhető. A koreai chili pehely (Gochugaru) különleges, erős és gyümölcsös ízű chilipehely. A szezámolaj a koreai konyhában széles körben használt alapvető ízesítőanyag. Gazdag, diós íze van, amely kellemesen kiegészítheti a csirke ízét. A szechuan bors nem tipikusan koreai, de különleges fűszerezést és a csípős, édes ízzel gazdagítja a fogást. A fokhagyma és a gyömbér olyan hagyományosan koreai íz, amely mélyíti az ízeket. 

Elkészítés 

Előmelegítünk egy vas,, vagy fém sütőtálat vagy wokot  190°C-ra az AEG SteamPro sütőben. Szétbontjuk az egész csirkét, a mellét is több darabra vágjuk.  Durvára reszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a sót, a szezámolajat, a Szechuan borsot, a feketeborsot és a chili pelyhet. Megforgatjuk a csirkét  a fűszerkeverékben, hogy mindenhol befedje a fűszerkeverék. 

Az Helyezzük a már előmelegített serpenyőt az AEG SensePro indukciós tűzhelyre közepes hőfokon, hogy a serpenyő meleg maradjon. Rakjuk bele a felforrósított serpenyőbe a csirkedarabokat úgy, hogy a bőr felül legyen és  az egyes darabok ne érjenek össze. Ha végeztünk, visszahelyezzük a sütőbe a serpenyőt. Sütjük 45-50 percig, amíg  aranyszínűvé válik, és amíg az maghőmérő hőmérséklete eléri a 65°C-ot a mell részen. A combokat és a szárnyakat süssük további 20 percig.