Márton nap a Márkabolt.hu-nál

Kategória: Konyhavarázs
2012.11.09. 13.29 | Módosítva : 2012.11.09. 14.07

November 11-e immár évszázadok óta jeles nap a kalendáriumban. Márton napja manapság jobbára a fenséges lakomákról és mulatságokról szól, de most a Márkabolt.hu bepillantást enged a kezdetekbe. Nézzük a libatorok eredetét...és persze néhány finom fogást is tartogatunk a végére!

Kezdjük rögtön a névvel. Márton a középkor legnépszerűbb szentjei közé tartozott, a koldusok és katonák védelmezője volt. 316-ban vagy 317-ben született a Római Birodalomban található Savariában, a mai Szombathelyen.
Fiatal éveiben katonának állt és a franciaországi Amiens városában szolgált, amikor legismertebb jó-cselekedetet hajtott véghez. Egy hűvös napon például köpenyét egy fázó koldus vállára terítette.
Néhány évvel később püspökké akarták választani. Márton azonban elbújt az őt keresők elől egy libaólban. A terv azonban dugába dőlt, mivel a madarak gágogásukkal akkora zajt csaptak, hogy leleplezték a férfit.
Napjainkra számos hiedelem, babona, népi jóslás kapcsolódott Szent Márton nevének napjához, melyek közül a következők a legismertebbek:

  • Aki Márton-napon (vagy azon a héten) mossa vagy teregeti ki a ruháit, az keresztet vethet a jószágaira.
  • Aki ezen a napon nem eszik libát, az a következő évben koplalni fog.
  • Aki Márton napján berúg az újbortól, azt egy évig elkerüli a fejfájás és a gyomorfájás.
  • Ha november 11-én fagy, a karácsony enyhe lesz.
  • Ha e napon jeges eső hull, akkor a tavasz korán érkezik.
  • Ha Márton esőt hoz, amit fagy követ, a következő évben szárazság lesz.
  • Ha november 11-én álmodsz valamit, akkor a következő évben boldog leszel.


Persze a babonák mellett vannak praktikus okai is annak, hogy miért éppen ezen a napon kóstolunk szaftos libasültet és kortyolunk bele az újborba.
Egyrészt hagyományosan ekkor értek véget az őszi mezőgazdasági munkák, amikor az urak kifizették cselédeiket és 1-1 felhizlalt libával, valamint újborral ajándékozták meg őket. Másrészt pedig november 11. a 40 napos Adventi böjt előtti utolsó nap, amit természetesen illik bálokkal és bőséges lakomával ünnepelni.

Megtetszett valamelyik népi hiedelem vagy csak kedvet kaptál egy ropogósra sült libacombhoz? A Márkabolt.hu ezúttal sem hagy cserben, íme kedvenc Márton-napi receptjeink!

Márton-napi sült libacomb
A munkálatokat kezdjük a lakoma előtti este. Fogjunk 4 nagy, hízott libacombot, tisztítsuk és mossuk meg őket, majd miután szárazra töröltük, dörzsöljük be alaposan val. A húsos (nem bőrrel fedett) részeket ízesítsük majoránnával és borssal, majd egy éjszakára dugjuk be AEG side by side hűtőszekrényünk alsó polcára, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.

Főzés előtt vágjuk le a combokról a felesleges részeket és süssük ki belőle a zsiradékot magas fokozaton AEG indukciós főzőlapunkon. Ebbe helyezzük bele a combokat és pár perc alatt pirítsuk azokat körbe, hogy a finom ízek és szaftok a húsban maradjanak.
Ezután tegyünk a combok mellé 2 kisebb fej vöröshagymát, 6 gerezd fokhagymát, öntsünk alá 1,5 dl száraz fehérbort és fedő alatt (bőrével felfelé) pároljuk kb. 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús megpuhul és a leve nagy része elfő.
Eközben melegítsünk 220ºC-ra AEG sütőnket, válasszuk a felső sütés+alsó sütés funkciót és 20-25 perc alatt (fedő nélkül) süssük pirosra a combokat, időnként meglocsolva azokat saját levükkel.
Az elkészült combok mellé tálaljunk krumpligombócot vagy párolt lilakáposztát.

Márton-napi libaleves
Hideg vízben tegyünk fel főni 1kg jól megtisztított libaaprólékot, tegyünk mellé 30dkg liba szívet és zúzát és forraljuk fel. Forrás után szedjük le a leves habját, majd adjunk hozzá ízlés szerint t.
Főzzük további 30-40 percet alacsonyabb fokozaton.
Közben daraboljunk fel egyforma méretűre 50dkg megtisztított zöldséget (sárgarépa, zeller, gyökér), majd 1 fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával együtt tegyük a levesbe. Szórjunk hozzá 10 szem fekete borsot és nagyon alacsony hőfokon főzzük tovább, legalább 2 órán át (ha szükséges időnként pótoljuk a vizet).
Ha elkészült levesünk kóstoljuk meg és ízesítsük még egyszer. Végül a tűzhelyről levéve 5-10 percig pihentessük és finom szűrőn óvatosan szűrjük át.
Levesbetétként készítsünk el sós vízben 10 dkg eperlevél tésztát.
Tálaláskor a zöldségeket tegyük leveses tálba, tegyük rá a tésztát és a csontról lefejtett húst, szórjuk meg friss petrezselyemmel, majd merjük rá a gőzölgő levest.

Ugye kedvet kaptál néhány Márton-napi libasághoz?! Irány a hentes és máris kezdődhet a főzés kedvenc Márkabolt konyhádban!