Mézeskalács a Márkabolt.hu-tól

Kategória: Konyhavarázs
2012.12.20. 09.38 | Módosítva : 2012.12.20. 09.43

Fahéj, narancs, egzotikus szegfűszeg... a karácsony ikonikus illatai, amik bármikor mosolyt csalnak az arcokra. Amikor pedig találkoznak, megszületik mindannyiunk kedvence, az aromás mézeskalács. A Márkabolt.hu most megosztja Veled a tökéletes mézeskalács titkát, amivel bármikor leveheted vendégeidet a lábukról. A mézeskalács ráadásul ajándéknak is kiváló!

Először is készítsd el a tésztát. 1 kg lisztet , 30 dkg porcukrot, egy csipet sót, 3 dkg fahéjat, 1 dkg őrölt szegfűszeget és 1 teáskanál szódabikarbónát keverj össze és szitálj át.  Ebbe tegyél 3 egész tojást, 3 evőkanál szoba-hőmérsékletű margarint és dolgozd össze alaposan a tésztát. Ne ijedj meg, ha még nem áll össze, mert most jöhet hozzá 40 dkg virágméz (úgy tudod legkönnyebben beleönteni, ha az üveget pár percre forró vízbe áztatod), amivel ismét össze kell dolgoznod.
Ha túl ragadós a tészta adj, hozzá kevés lisztet, ha túl kemény, lágyítsd tojássárgájával.

A közepesen lágy tésztát takard le konyharuhával és pihentesd egy éjszakán át. Másnap gyúrd át ismét és oszd el több kis cipóra. A cipókat egyesével nyújtsd ki belisztezett nyújtódeszkán kb. 3-4 milliméter vastagra – nagyobb formák esetében vastagabbra- és máris jöhetnek a különféle szaggató formák. A kivágott darabokat helyezd szilikonlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy helyet hagysz a növekedésnek. Sütés előtt melegítsd sütődet kb. 200ºC-ra, majd mielőtt betennéd a süteményeket, állítsd kb. 120ºC-ra és már mehetnek is befelé a tepsik. Kb. 5-10 perc alatt süsd a figurákat aranybarnára, a sütőből kivéve pihentesd őket pár percig, majd egy lapát vagy csipesz segítségével vedd ki őket a tepsiből. A fűszeres finomságok fémdobozban hetekig ízletesek maradnak.

Díszítve ajándéknak

Igazán bájos ajándékká válik a mézeskalács, ha feldíszíted apró magvakkal (pl. mák, dió, mandula) a sütés előtt.  Ha fényes felületű sütiket szeretnél, sütés előtt vékonyan kend be a figurákat tojásfehérjével. Klasszikus cukormázzal díszítenél? A következőképpen készítsd el: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot és néhány csepp üdítő citromlevet. A máz akkor lesz tökéletes a vékony vonalak rajzolásához, ha már csak lassan folyik le a kanálról keverés közben. Amíg ennél folyékonyabb, addig nagyobb területek fedésére alkalmas. Az elkészült mázat színezd kedved szerint pár csepp ételfestékkel, töltsd kis műanyag zacskóba, egyengesd a krémet a zacskó csücskébe, csavard meg a végét, vágj apró lukat a végére és kezdődhet a díszítés. Még különlegesebb lehet a hatás, ha apró cukorgyöngyökkel, ehető csillagokkal is feldobod.

Megihletett a karácsony semmihez sem fogható hangulata? Válassz segítőtársat az Electrolux Inspiration termékcsaládjának gőzölős sütői közül és élvezd, ahogy az ünnep illatai megtöltik otthonod!

+1 Tipp: ha nincs időd a rohanás közepette elkészíteni az ajándéknak szánt mézeskalácsokat, vesd be a Márkabolt.hu trükkjét! A sütemény száraz hozzávalóit rétegesen halmozd egy megfelelő méretű befőttes üvegbe -vagy bármilyen tisztára mosott üvegbe, amit otthon találsz-, köss a tetejére selyem szalaggal egy darabka anyagot, ami elfedi a kupakot és erősítsd hozzá egy kis lapon a receptet. A meglepetés garantált!