Linzerreceptek, nemcsak farsangra

Kategória: Konyhavarázs
2013.01.30. 09.05 | Módosítva : 2013.01.30. 09.15

A nagy mulatságok, vendégségek idején nincs is annál jobb, mint saját készítésű finomságokkal meglepni a házigazdát és a vendégsereget. Az igazi, békebeli linzert és felturbózott változatait mindenki imádni fogja! Jöjjön most néhány remek recept a Márkabolt.hu konyhájából.

A linzer mindannyiunk kedvence, amit nagymamánk utánozhatatlan házi lekvárja tett annak idején tökéletessé. És hiába, a bolti előrecsomagolt változatok sehogy sem érnek a nyomában, az igazán jó cukrászdák pedig nem kímélik pénztárcánkat. Ha mégis úgy döntesz – és mire cikkünk végére érsz biztosan így lesz - , hogy linzerrel kápráztatod el a barátokat, íme néhány bajnok recept!

Alaptészta: Keverj össze 20 dkg átszitált réteslisztet, 20 dkg finomlisztet, 10 dkg porcukrot, 1 csomag sütőport, 1 csomag vaníliás cukrot és egy csipet sót egy öblös tálban. Morzsolj hozzá 25 dkg szobahőmérsékletű vajat, majd alaposan dolgozd össze 2 tojássárgájával és annyi (kb. 2-3 evőkanál) tejföllel, hogy a tészta összeálljon. A tésztából készíts egy nagy cipót, csomagold műanyag fóliába és pihentesd 1 órán át a hűtőben (télvíz idején akár a teraszon).
Eztán nincs más dolgod, mint cukrozott gyúrólapon kinyújtani a tésztát és kiszaggatni belőle azonos számú teli és lyukas formát, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatsz és előmelegített, extra nagy belsőterű AEG sütődben180ºC-on, alul-felül sütéssel 10 perc alatt készre sütsz.
Végül a teli és lyukas sütiket lekvárral vagy kedvenc krémeddel összeragasztod.

Ötlet: Ha késésben vagy, gyorsíts a folyamaton! Tedd a tésztát AEG S 73600 CSW0 hűtőgéped polcára, nyomd meg a Coolmatic funkciót elindító gombot, így hűtőd pár perc alatt le tudja hűteni a tésztát.

Áfonyás linzer a gyümölcsök szerelmeseinek
A tésztához keverj össze 20 dkg puha vajat 17 dkg cukorral, majd adj hozzá – szintén összekeverve – 35 dkg lisztet és 1 kávéskanál szódabikarbónát. Most jöhet a tálba egy jó nagy marék rubinvörös aszalt áfonya felaprítva, 2 tojássárgája és 2 kávéskanál vaníliaaroma. Az összegyúrt tésztát pihentesd hűtőben 1 órát, majd nyújtsd 0,5 cm vastagra. A kiszúrt formákat előmelegített sütőben 10 perc alatt készítsd el.

Levendulás linzer – az ínyencek kedvence
Morzsolj el 20 dkg hideg vajat 35 dkg liszttel. Adj hozzá 5 dkg porcukrot, 2 evőkanál levendulaszirupot, 1 egész tojást, 2 citrom reszelt héját és 10 ágacska levendulavirágot morzsolva. Mindezt dolgozd össze alaposan és tedd a hűtőbe. A krémhez keverj csomómentesre 20 gr étkezési keményítőt 2 dl tejszínnel, majd főzd krémesre. Ekkor adj hozzá 5 dkg marcipánt és hagyd,  hogy langyosra hűljön, majd keverj hozzá 1 ek vajat. A tésztát nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagra, szúrd ki a kívánt formára és 180ºC-os, előmelegített sütőben 10 perc alatt süsd készre. Ha a formák kihűltek, ragaszd őket össze a marcipános krémmel.

Habos linzer – az élvezetek halmozóinak
Először készíts el egy adag alaplinzert, majd süsd ki. Ezután pedig jöhet a csodás hab!
Készíts sűrű szirupot 20 dkg kristálycukorból és annyi vízből, ami éppen ellepi. Közben verj kemény habbá 4 tojásfehérjét és 10 dkg kristálycukrot. Ehhez lassan csurgasd hozzá a szirupot és óvatosan keverd össze az egészet. Töltsd a habot zsákba és nyomj belőle karikákat minden linzerre. Végül a legalacsonyabb fokozatra állított sütőben szárítsd keményre a habot, majd a közepébe kanalazz levárt, a tetejére csurgass csokit.

Ugye igazunk lett és már melegíted is AEG sütődet, hogy a hétvégi mulatságra időben elkészüljenek a vajpuha linzerek?! Még több izgalmas receptet, hasznos tippet találsz a Márkabolt.hu Magazinjában.

+1 Tipp: A száraz hozzávalókat mindig szitáld át, hogy ne legyen csomós a tészta.

               Ne hagyd ki a pihentetést, mert a meleg vajtól a sütés közben „szétfolyhat” a tészta.

               Tárold a linzereket műanyag vagy fém dobozban és akár 1 hétig is puhák maradnak!

               Ha nincs habzsákod, egy kis zacskó csücskét vágd ki és abba töltsd a habot.