Az ősz kincsei: dió

Kategória: Konyhavarázs
2013.09.30. 11.10 | Módosítva : 2013.09.30. 11.18

A színesedő favevelek, a borzongató, párás reggelek a készülődő tél előjelei. Itt az idő, hogy felkészítsd a kamrádat télre és raktározz az értékes őszi kincsekből. Már javában hullik a dió, és gyorsan teletömhetjük zsebeinket egy őszi kirándulás alkalmával, vagy a nagymama kertjéből. A piacon is megjelentek, egyelőre a héjas friss diókupacok. Olcsóbb és biztosabb, ha Te magad pucolod meg otthon. A közös diótörés-hámozás társasággal  szuper esti mulatság!

Hogyan tárold?

A diót imádja a moly, könnyen betelepszik, így több kg-os zsákokat ne dugj a konyhaszekrény tetejére. A héjas dió a meleget sem szereti, ezért hűvös, szellős helyen tároljuk. A nyári időszakra megavasodhat a héjában, a legegyszerűbb megoldás, ha a hazavitel után gondosan megpucolva lefagyasztod 25 dkg-os és fél kilós kiszerelésekben.

Miért fogyaszd rendszeresen?

A dió jótékonyan hat a vérnyomásra, a koleszterinszintre, javítja a vérkeringést, rendszeres fogyasztása segít az egészségmegőrzésben. Csak pár szemet kell mindennap magában elropogtatni, vagy salátába, süteménybe keverve megenni.

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását. Napi mindössze 25g dió fogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák kockázatát.

A vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is. A dió fogyasztásával gondoskodunk E-vitaminról, így erősítjük immunrendszerünket, segítjük a nyálkahártya jó működését és szervezetünk könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is. A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja az inzulintermelést, ezért a cukorbetegség megelőzésében segíthet. A népi gyógyászat szerint a születendő gyerek is okosabb lesz a diótól. A dió mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. Ráadásul a dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól.

Márkabolt tipp: Ha kedvet kaptál nagyobb mennyiségű dió beszerzésére, a tárolást bízd az AEG  tágas fagyasztószekrényére. Hatalmas űrméretének köszönhetően ebben a modellben biztosan találsz helyett több kiló pucolt dió tárolására is.